Plastförpackningar, Städfirma PLUS

Plastförpackningar

Alla förpackningar av plast, såväl hårda som mjuka, ska lämnas till återvinning.


Några exempel på plastförpackningar är plastbärkassar, plastpåsar, plasttuber, refillpaket, plastfolie och -film, innerpåsar i till exempel müslipaket, flaskor, burkar, små dunkar och hinkar (sylt, yoghurt), chipspåsar och frigolit, även tråg för kött och fisk.

Lämna dina plastförpackningar på en återvinningsstation. Hos Förpacknings- och Tidningsinsamlingen hittar du adresser till återvinningsstationerna. Där kan du också se vilka förpackningar du kan lämna på vilken station, samt se uppgift om när en återvinningsstation töms och städas.

Om det finns insamling av plastförpackningar vid eller i din fastighet kan du lämna dem där. På många av kommunernas bemannade återvinningscentraler står också insamlingsbehållare för återvinning av förpackningar.

Ta av korkar och lock. Töm din påse med plastförpackningar i behållaren så att de ligger lösa, för att underlätta återvinningen.

  • Pantflaskor i plast lämnas mot pant i butiken.
  • Stora plastförpackningar som inte går in i behållarens öppning lämnas till kommunens återvinningscentral.
  • Förvaringsaskar för till exempel cd-skivor, video-kasetter, sällskapsspel och krukor i plast ska läggas i restavfall.

Sådant som inte är förpackningar - pulkor, tvättkorgar, möbler med mera - lämnas som plast om din återvinningscentral har den fraktionen, annars som grovavfall. Kolla med personalen på din återvinningscentral. 

Tänk på att om förpackningen har rester av lim, färg, lösningsmedel eller liknande ska den lämnas som farligt avfall. Detsamma gäller elektriska saker i plast.

Om burken eller flaskan är märkt med någon av de tre symbolerna ovan ska den lämnas som farligt avfall till kommunens insamling även om den är helt tom och torr. Den ska alltså inte lämnas på återvinningsstationer för förpackningar.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.